pátek 17. června 2011

Ola Kala - kurz vaření thajské kuchyně

Ve středu odpoledne jsem se zúčastnila kurzu vaření thajské kuchyně v kulinářském ateliéru Ola Kala. Jakožto naprostý antitalent v kuchyni, jehož vrcholným kulinářským výtvorem jsou špagety s kečupem, jsem byla před kurzem lehce nezvózní. Nervozita ze mě ale opadla hned po pár vteřinách po příchodu do útulného prostředí ateliéru, který je celý zařízen v provensálském stylu. Nejprve jsem dostala papírovou tašku, která ukrývala stylovou zástěru, rozpis receptů, podle kterých jsme vařili a dvě čísla časopisu Gurmet jako dárek. Seznámila jsem se s ostatními účastníky i lektory a kurz mohl začít. Nejprve jsme si ale dali sklenku sektu a víno teklo proudem po celou dobu kurzu, takže během hodiny jsme byli všichni lehce v náladě a vaření nám šlo pěkně od ruky. Celkem nás na kurzu bylo 8, z toho jedna Norka a jeden Ind, rozdělili jsme se do dvojic a šli jsme ke svým sporákům.
V nabídce kulinářského ateliéru Ola Kala je mnoho kurzů, ať už se chcete naučit vařit tradiční česká jídla, italské těstoviny, sushi či francouzskou kuchyni, buďte si jisti, že si zde přijdete na své. Já jsem si vybrala kurz thajské kuchyně a to hlavně z toho důvodů, že lektorkou na tomto kurzu je paní Keng, šéfkuchařka mé nejoblíbenější restaurace NOI, která je považována za nejlepší thajskou restauraci v Praze.
Během pěti hodin, které jsem v Ola Kala strávila, jsem se naučila uvařit celkem 6 chodů. Výbornou polévku Tom Kah Koong s krevetami a kokosovým mlékem (pokud půjdete někdy do NOI, určitě si ji dejte, já ji miluji), thajské jarní závitky, rýžové nudle s kuřecím masem, salát s hovězím masem, hovězí svíčkovou na zeleném kari a flambovaný ananas se zmrzlinou ze zakysané smetany. Naučila jsem se, jak správně nakrájet zeleninu, jak ochucovat jídlo exotickými omáčkami, pastami a kořením a zjistila jsem, že 5 chilli papriček v salátu je na mě prostě moc. To, že páni kuchaři si jich do salátu dávají 15 nemá cenu vůbec zmiňovat, pálí mě pusa ještě teď :-) Všechno jídlo, které jsme vařili a nesnědli, jsme si mohli vzít do krabiček a odnést domů, takže jsem večer příteli dovezla tříchodové menu a byla jsem pochválena, jaká jsem šikovná kuchařinka.
Celé odpoledne bych shrnula jako skvělý a nevšední zážitek, na který budu zcela jistě ještě dlouho vzpomínat. Potkala jsem zajímavé lidi, se kterými bych se v normálním životě asi neměla možnost seznámit a naučila jsem se něco málo vařit. Pokud si chcete užít nevšední odpoledne plné zážitků, můžu tento kurz zcela jistě doporučit.

Níže se můžete podívat na krátké video, které jsem na kurzu natočila a na pár fotek z ateliéru.



Navštívili jste už nějaký kurz vaření? Pokud máte tipy na další zajímavé kurzy, sem s nimi. Myslím, že tohle určitě nebyl můj poslední kurz vaření.

Share:

22 komentářů

  1. Vypadá to naprosto božsky, jsi moc šikovná kuchařka a ten kurz ti závidím, asi taky brzy na nějaký zavítám :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. já vařím hrozně ráda poslední dobou(asi to jde s věkem?) ale spíš vařím intuitivně a to je asi nejlepší a nejkreativnější! kurz vypadá hodně zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  3. O kurzech vaření už jsem taky uvažovala. Já bych spíš ale šla do italské kuchyně. Jinak video je nejlepší! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to hrozně zajímavě! Taky jsem na nějaké kurzy koukala, zajímaly by mě právě třeba ty italské těstoviny, ale bylo to na mě moc drahé, musím si počkat až začnu chodit do práce (nebo si to vybrečet k Vánocům/narozeninám). :))

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to skvěle a navíc mě to nalákalo začít taky něco v tomto směru dělat :) Navštívení takového kurzu může být opravdu zábava a navíc přínos.

    OdpovědětVymazat
  6. jee na takový kurz bych jednou také chtěla :) moc hezké fotky ...
    nevím jestli znáš zkus tady - http://www.prakul.cz/ :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to na super kurz :))) Aj ja by som chcela niečo také skúsiť :))

    OdpovědětVymazat
  8. kokšo ja musím začať zo sebou niečo robiť, nejaké jedlá a tak. Kúpiť si poličku a nejaké knihy na varenie :)
    Všetko vyzerá super, aj náramok na ruke :)

    OdpovědětVymazat
  9. téda, to vypadá hodně zajímavě :) MOc ráda bych se také nějakého kurzu zůčastnila :)

    OdpovědětVymazat
  10. Holky děkuju za komentáře, byl to fakt skvělý zážitek a určitě to můžu doporučit všem, i když teda ta cena je dost vysoká...
    -angellovely-things- díky, znám ale mrknu na ty stránky :-)
    Julianna - já bych taky měla, protože vaření není zrovna moje hobby :-)

    OdpovědětVymazat
  11. To video je skvělý. Já jsem kdysi hrozně chtěla jít na nějakej kurz do Prakulu, ale nakonec to nevyšlo a teď na vaření kašlu :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj. Chci se zeptat, máš pravá nebo silikony? Dík. A.:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Já moc ráda vařím a takového kurzu bych se určitě strašně ráda zúčastnila, zrovna thajská kuchyně mě moc zajímá,baví mě vařit cizí kuchyni, tak snad se někdy do nějakého dostanu až budou penízky:)
    A moc ti to sluší:)

    OdpovědětVymazat
  14. Blanche - já na vaření kašlala 25 let, ale prý se musím naučit vařit, jinak se nevdám :-D
    A. - už jsem na to několikrát odpovídala jak tady, tak na formspring :-) Mám implantáty :-)
    Teresa - určitě to stojí za to :-) A moc děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Vypadá to skvěle! Uplně mám chuť taky někdy něco takového zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  16. Takéto niečo by som mal absolvovať aj ja, keďže moje znalosti z kulinárskeho sveta sú značne limitované :D
    A ešte ďakujem za veľmi milý komentár! Vďaka nemu som mohol prísť na tvoj blog, ktorý je mimochodom na veľmi dobrej úrovni :) Zatiaľ som to len tak preletel, ale aj z toho mla čo som zatiaľ videl som môžem spokojne povedať :) A btw, pracuješ v novinách? Tak to závidím! :D :)
    pekný zvyšok dňa:)

    OdpovědětVymazat
  17. Super článek! Muselo to být určitě skvělý. :) Já byla loni v Pražském kulinářském institutu, vařili jsme na robotu Cooking chef. Dělali jsme zabayone s jahodami, italské chřestové rizoto a tagliatellle s omáčkou. Kurzy od Prakulu jsou docela drahé, ale stojí za to! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Muselo to být perfektní! Video se ti povedlo a jídlo evidentně taky, já jsem zatím na žádném kurzu nebyla, vařím klasiku a musím vařit neustále, o víkendech pro mě a manžela, ve všední dny jen jídlo pro sebe do práce, takže mám vaření až nad hlavu a přiznám se, že už mě to ani nebaví.....ale moc ráda peču!A nějaká exotická kuchyně by mě taky bavila!

    OdpovědětVymazat
  19. dechberoucí prostředí na vaření!

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Simone :)

    To vypadá super! Já Thajsko miluji a i jejich kuchini! Když tam jsem tak na nic ne-exotického nesmím ani šahnout. Jejich kuchyně je báječná! Tento tvůj příspěvek je tak lákaví, že ted' taky chci zkusit tento kurz!

    Sofia Leo x

    OdpovědětVymazat
  21. Děkuji moc za všechny komentáře!
    Sofia Leo - ten kurz určitě stojí za to!
    lovelyhair - já právě nevařím vůbec, jako špagety mezi vaření nepočítám :-) Ale docela mě to bavilo a asi začnu :-)
    Veronique - hmmmm, to zní taky skvěle!
    Patrik - moc děkuju za milý komentář. Ano, pracuji v novinách, ale ne jako novinářka :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za všechny vzkazy a komentáře, vážím si každého z nich. Komentáře jsou moderované a na blogu objeví až po schválení. Konstruktivní kritika je na mém blogu vždy vítána, ale vyhrazuji si právo neschválit/smazat jakékoliv osobní útoky a urážky namířené buď na mě, můj blog nebo ostatní čtenářky.

© Style Cookbook | All rights reserved.
Blogger Template Crafted by pipdig