pondělí 1. října 2012

{Fit Tip} Losos v alobalu


Dlouho tu nebyl žádný článek o cvičení a zdravém životním stylu a tak jsem pro vás jako takovou malou omluvu připravila velice jednoduchý recept na vynikajícího lososa. Tento recept zvládne i úplný začátečník a věřte mi, že si moc pochutnáte. Losos je nejen velice chutný, ale i zdravý - obsahuje kromě vitamínů i nenasycené mastné kyseliny, které mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, snižují riziko kardiovaskulárních chorob a mají protizánětlivé účinky. A protože tělo si tyto mastné kyseliny nedokáže samo vytvořit, musíme je přijímat stravou. A ještě jedná zajímavá informace - výzkum ukázal, že nenasycené kyseliny z lososa dokáže tělo využít mnohem lépe než jiné srovnatelné rybí tuky. 

 Na tento recept budete potřebovat:
  • filet z lososa - doporučuji čerstvého, já kupuji čerstvé ryby třeba v Intersparu ve Štěrboholích
  • citron
  • máslo
  • sůl, pepř a tymián
  • alobal
Nejprve lososa zbavíme kůže o odložíme si ho na prkénko. Připravíme si alobal, na který naskládáme plátky citronu. Na obrázků je pod lososem plátků 6, ale nakonec jsem použila jen 3 pod každý filet. Na plátky citronu položíme lososa, přidáme máslo, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Poté už zbývá jen zabalit lososa do alobalu a vložit do trouby předehřáté na 190 stupňů. Já jsem ho pekla přesně 20 minut a byla to lahoda.
Jako přílohu můžete zvolit grilovanou zeleninu, pečené brambory anebo třeba chřest. Vše je jen na vaší chuti a fantazii.

Jak si připravujete lososa vy? Nechte mi tipy na recepty v komentářích, ráda vyzkouším nějaký nový recept :-)

Share:

40 komentářů

  1. Já si dělám lososa přesně takto :-) Akorát dávám citron až nakonec :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Spíš než čerstvého lososa si kupuji carpaccio. K tomu čerstvý tmavý chléb a ledový salát. Pokud mám čerstvého lososa, osolím ho, položím na něj bylinky, zakapu olivovým olejem a šoupnu do trouby. Jinak nenasycených mastných kyselin by mělo být více ve sladkovodních rybách. Ty jsou zdravější i z toho důvodu, že neobsahují tolik špatných látek, hlavně kovů jako mořské ryby. Ty plavou v znečištěných mořích, sladkovodní se chovají v sádkách, rybnících, které nejsou tak špinavé. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Carpaccio už jsem dlouho neměla, díky za tip, musím si ho zase brzy dát.
      Já jsem právě četla, že nejvíc je ho v mořských. Ještě trochu líp než losos by na tom měl být sleď.

      Vymazat
  3. Lososa miluju a to na jakýkoliv způsob, takže tento recept určitě brzy vyzkouším, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Losos patří k mým oblíbeným jídlům a navíc jeho předností je jeho snadná a rychlá příprava. Nejčastěji ho dělám grilovaného - v troubě na gril asi 20 minut a je hotovo. Předtím ho jen pokapu olivovým olejem, lehce osolím a opepřím, stačí mu fakt málo a dcerce taky moc chutná :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak mi to nedalo a gúgla jsem to:
    "Mezi tučné ryby s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin patří tuňák s obsahem 5 999 mg omega-3 v jedné 100gramové porci, dále makrela (2 777 mg), sleď (2 541 mg), čerstvé sardinky (1 579 mg), losos (309 mg) a platýs (482 mg). Ze sladkovodních pak úhoř (1 035 mg), sumec (877 mg) či pstruh (717 mg)."
    Ten losos toho vážně moc nemá. Vedetuňák, který by ale měl v sobě mít rtuť.:-) Pak má jíst člověk zdravě.:-) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni vidíš, tak každý píše něco jiného... a pak se v tom má člověk vyznat :-) Teď jsem ještě narazila na článek, kde se píše, že mnohem víc omega-3 obsahují vlašské ořechy, než ryby... a jinde zase píší úplný opak :-D
      http://www.nutricoach.cz/ryby--c51

      Vymazat
    2. Asi záleží, kdo ten který výzkum platí. Zda producent tuňáka, lososa nebo ořechů :-D

      Vymazat
    3. Jo tak nějak :-D Každopádně ryby jsou zdravé a to je důležité :-D K tomu si je dobře si přidat pár ořechů a bude to asi ještě lepší :-DDDD
      Každopádně zítra si jdu koupit makrelu, mám na ni hroznou chuť :-)

      Vymazat
  6. Díky za tip! Určitě co nejdříve zkusím uvařit.
    Jen mě mrzí, že rybu zase tak moc často během týdne nejím. :(

    OdpovědětVymazat
  7. 20 minut v troubě je pro lososa už maliňko mučení :-)
    Lepší je nechat ho zatáhnout na teflonce a pak jen na 10-12 minut do trouby (180°) s bylinkovou solí (malé množství soli utřít s bylinkami v hmoždíři a nanést na lososa).
    Máslo, které je v tomhle případě s lososem, bych spíš použila do pomerančovo feniklové omáčky na zahuštění.
    S brambory je to mňamka. Nebo kuskus?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam to zní super! Příště to takto vyzkouším, díky za tip. Já jsem četla, že mu stačí 10 minut, ale v mé troubě byl ještě úplně syrovej, takže jsem ho tam nechala 20 a byl akorát. A pomerančovo fenyklová omáčka zní božsky :-)

      Vymazat
    2. Když se podíváš na ten plátek, tak je vidět, že není všude stejně široký, takže každá část potřebuje teplo jinak dlouho (ideálně rozdělit na 2 části, takže té menší stačí i pánvička a s tou širší i do trouby).

      Vymazat
    3. Vyzkouším, já jsem v kuchyni začátečník, takže všechno zkouším metodou pokus omyl :-)

      Vymazat
  8. téda, tak to vypadá lákavě! miluju ryby :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jeeee mnam urcite vyzkousim az budu moc :)

    OdpovědětVymazat
  10. Zrovna o víkendu jsem lososa měla :). Ale měla jsem ho s citrónovou a pomerančovou šťávou :).

    OdpovědětVymazat
  11. lososa miluju, a ze všeho nejvíc v podobě lososového tataráku,ten bych mohla pořád! :)
    s přítelem si občas děláme "tatarákový večer" :D jemu připravím klasický tatarák z hovězího se supermastnýma topinka,a sobě udělám lehčí variantu z lososa s opečenýma toustama :)
    a nebo taky uzený losos, jak se prodávají ty tenké plátky...mňam!:)

    OdpovědětVymazat
  12. my jsme zkoušeli pstruha a dali jsme tam taky citron(bylo to v receptu), bohužel ale upečením zhořknul(ta část pstruha, kde byl citron), takže doporučuju spíš na závěr pokapat, ale nevím, třeba losos takhle nereaguje. Já si naopak v poslední době raději dám sladkovodní rybku, tak zkus třeba toho pstruha na kmíně a másle!! Je to mňamka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak losos nezhořknul a byl výborný :-D Já mám pstruha taky ráda, ale nebaví mě pořád tahat z pusy kosti a ještě ke všemu mám panický strach z toho, že nějakou spolknu a umřu :-D

      Vymazat
  13. Ja taky "varila" o vikendu, tak ti doporucim super jednoduchej alobalovej recept, navic s minimem pouziteho nadobi! :)) Spis se to hodi na rybu s bilym masem, takze treba treska nebo mahi-mahi (mimochodem neskutecne dobra ryba). Pripravime si pekac, na to dame alobal, ten potreme maslem, na to nakrajeny syrovy brambory na platky, osolit, na ne polozit filet, kterej se trochu osoli a posype korenim na ryby, zase vrstvu brambor a na ne na platky nakrajena syrova cibule a cesnek, neni treba setrit, to vsechno se zase trochu osoli, da se navrch trochu masla a zabali do alobalu. Kdo chce, muze pridat jeste okolo treba brokolici, kvetak.. To vsechno se zabali alobalem a da pect do trouby asi na pul hodky na cca 180 stupnu. je to super zdravy a vyborny jidlo a vsechno v jednom. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti dík za recept, určitě brzy vyzkouším! Mahi-mahi jsem nikdy nejedla :-D Mňam, mám na to chuť jen to čtu :-)

      Vymazat
    2. Mahi-mahi jsem nasla v Lidlu, mrazeny filety, ale asi ji bezne nemaji, je fakt vyborna, ale i ta treska staci.

      Vymazat
  14. BEZVA RECEPT, PRÍMA BLOG A NESKUTEČNĚ KRÁSNÉ SVATEBNÍ FOTKY.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  15. Jé to zkusím, akorát bez másla, které nesnáším a ani nemůžu:)
    Já žádný osvědčený recept bohužel nemám , lososa jsem měla jen jednou a dělali jsme ho pod grilem v troubě, ale myslím že hodně receptů mám v knížce Jídlo jako životní styl (super knížky), tak kdyby jsi chtěla, nějaký lákavý ti můžu přepsat:)

    OdpovědětVymazat
  16. losos miluju, toho jím i normálně syrového:D

    OdpovědětVymazat
  17. Lososa nedělám už jinak (po tomhle receptu mi už přijde vařený losos jako vražda jeho skvělé chuti :) : vezmu filet z lososa bez kůže, položím ho na fresh folii (potravinářská fólie, každý tomu říká jinak :) ), zasypu ho nejprve hustě mořskou (hrubou) solí - opravdu hustě, dále ho zasypu ve stejně hrubé vrstvě krystalovým cukrem, na to položím čerstvý kopr, zamotám do fólie a dám minimálně na 12 hodin do ledničky, losos se zatím "udělá" ve vlastní šťávě, nakrájíme na tenoučké plátky a je to naprostá lahoda!! Asi mnohým bude znit ten recept divně (je to syrové, je to přesolené, je to přecukřené) - ale opak je pravdou, opravdu moc a moc doporučuju, stojí za vyzkoušení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy kopr nesnáším, ale tohle zní hodně zajímavě, takže přidám si na seznam a vyzkouším, doufám, že mě to nezabije :-DDDD

      Vymazat
    2. Já taky nesnáším kopr, ale tady by to opravdu bez toho kopru nebylo ono :-) pokud máš ráda sushi (neštítíš se syrového masa) nebo uzeného lososa, můžu se zaručit, že si určitě pochutnáte. Rozhodně tenhle losos nejde uspěchat, opravdu minimálně přes noc, lépe 24 hodin a určitě se pak budeš divit jako já: Kam se poděla ta kopa soli a cukru? :-D

      Vymazat
  18. mmm .. mňam, určite je to super :)

    OdpovědětVymazat
  19. Mnam mnam losos.. V mikrovlnce se dá taky :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Mňam! To vypadá skvěle! Lososa obvykle jen peču s máslem a kořením na ryby a na talíři zakápnu citronem, chut lososa je, dle mého vynikající, tak se nemusí nijak zvlášť ochucovat :) A te tvůj recept mě fakt zaujal - hlavně proto, že když je to v tom alobalu, tak se nezašpíní plech, že? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to dobře zabalíš, tak se nezašpiní :-))

      Vymazat
  21. Mmm, to zní moc dobře. :)
    Já mám ráda lososa s citronovým pepřem a osmažit na olivovém oleji.

    OdpovědětVymazat
  22. Mňam, mňam :) já lososa přímo miluji !! Dělám ho stejně jako ty, akorát místo tymiánu tam dávám kopr:) a je to mňamina:)

    OdpovědětVymazat
  23. ahoj já dělám lososa na pánvy, ale šel by uděla i takto v alobalu. Na pánev trošku másla, lososa osolíme a maličko opepříme a opečem z jedné strany a při otoční dám na zataženou stranu trošku kopru, a na závěr zakápnu citronem... úplně tu slintám, jak to píši. Zítra letím pro lososa, ale řeknu není nad čersvou rybu. Lada

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za všechny vzkazy a komentáře, vážím si každého z nich. Komentáře jsou moderované a na blogu objeví až po schválení. Konstruktivní kritika je na mém blogu vždy vítána, ale vyhrazuji si právo neschválit/smazat jakékoliv osobní útoky a urážky namířené buď na mě, můj blog nebo ostatní čtenářky.

© Style Cookbook | All rights reserved.
Blogger Template Crafted by pipdig