středa 7. června 2017

RECEPT | Vyrobte si domácí bezinkový sirup




Červen mám už několik let spojený s výrobou domácího bezinkového sirupu, který popíjíme celoročně, buď ve formě limonády nebo samotný po lžičkách při nachlazení. Pomůže vám s rýmou i horečkou a ve formě čaje podporuje pocení. Využívá se i k léčbě kašle, jelikož podporuje vykašlávání. 
Já ho mám ale nejraději v kombinaci s minerálkou, proseccem a mátou. 

A protože černý bez už začíná kvést, mám pro vás připravený návod na to, jak si takový sirup můžete vyrobit také. Fotky jsou z loňského roku, ale protože jsme sirup vyráběli až úplně na poslední chvíli, když už skoro všude byl bez odkvetlý, nechala jsem si je na tento rok, abyste měli i vy dostatek času květy bezu natrhat a sirup si vyrobit.

Mě tedy i letos čeká výroba sirupu a možná letos vyzkouším i vyrobit šumivé víno z bezových květů, tak mi držte pěsti a pokud se podaří, určitě se můžete těšit na recept.




Máte hotovo? Tak si nechte chutnat a určitě mi dejte do komentářů vědět, jak vám sirup chutná, případně jestli používáte nějaký jiný recept :-)

Share:

12 komentářů

  1. Mamka ho vyrábí každoročně, jen letos nezbyl čas, je dobrý ,ale přenechávám ho dceři a chlapovi , já radši vodu s mátou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vodu s mátou mám taky ráda :-) Zkus ho s tím proseccem, minerálkou a mátou, to je dobrota :-)

      Vymazat
  2. Chystala jsem se ho letos poprve delat, nicmene mi to zase nevyjde neb jsme cely cerven v Londyne :-( Doufam ze vsak moje mamka udela sumivou bezovou limonadu, kterou dela uz po nekolik let a je vzdycky behem chvile pryc.
    Jen poznamka k tvemu clanku od slepone ;-) Nemuzu za boha precist navod v bezovych rameccich. Nejak mi to bile pismo splyva :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Baru, díky za feedback, já to na pc vidím normálně, ale je pravda, že na mobilu to dost splývá, tak jsem to změnila na černou a už by to mělo být vidět lépe :-)

      Vymazat
  3. Sirup dělám v podstatě podle stejného receptu, jen dávám třtinový cukr (přijde mi, že sirup pak má lepší chuť) a při rozpouštění cukru vše zahřívám (ne do varu) a plním do horkých lahví. Alkoholem potírám i víčka a hrdlo lahve. A pak ho rozdávám, protože ho moc nepiju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třtinový chci vyzkoušet letos a jsem zvědavá, jestli bude chutnat lépe :-) A díky za tip na potření víčka a hrdla, to mě nenapadlo, ale dává to smysl.

      Vymazat
    2. S třtinovým je příjemně sladký, ne přeslazený. Uvidíš ;) Víčka a hrdla potírám alkoholem i u marmelád a pečených čajů a nikdy se nezkazily, tak to asi fakt funguje ;) Letos poprvé bez i suším na zimu na čaj proti nachlazení (no nech to tam, když to roste všude ;)))

      Vymazat
  4. Mamka taky dělala sirup a je výborný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, my ho letos ještě nedělali, tak doufám, že to stihneme :-)

      Vymazat
  5. Pokud se mi povede někde natrhat černý bez, tak bych ho taky ráda vyzkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  6. Simčo, recept se zdá být jednoduchý a díky hezkým fotkám jsem na sirup dostala neskutečně velikou chuť. Hezký víkend,Monča http://mishmash6.webnode.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Uz je v hrnci :-)) mam trošku jiny postup a mene cukru...ale inspirovala jsi me ty ;-) mnam! Tereza

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za všechny vzkazy a komentáře, vážím si každého z nich. Komentáře jsou moderované a na blogu objeví až po schválení. Konstruktivní kritika je na mém blogu vždy vítána, ale vyhrazuji si právo neschválit/smazat jakékoliv osobní útoky a urážky namířené buď na mě, můj blog nebo ostatní čtenářky.

© Style Cookbook | All rights reserved.
Blogger Template Crafted by pipdig