Dlouho tu nebyl žádný článek o cvičení a zdravém životním stylu a tak jsem pro vás jako takovou malou omluvu připravila velice jednoduchý recept na vynikajícího lososa. Tento recept zvládne i úplný začátečník a věřte mi, že si moc pochutnáte. Losos je nejen velice chutný, ale i zdravý - obsahuje kromě vitamínů i nenasycené mastné kyseliny, které mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, snižují riziko kardiovaskulárních chorob a mají protizánětlivé účinky. A protože tělo si tyto mastné kyseliny nedokáže samo vytvořit, musíme je přijímat stravou. A ještě jedná zajímavá informace - výzkum ukázal, že nenasycené kyseliny z lososa dokáže tělo využít mnohem lépe než jiné srovnatelné rybí tuky.
Na tento recept budete potřebovat:
- filet z lososa - doporučuji čerstvého, já kupuji čerstvé ryby třeba v Intersparu ve Štěrboholích
- citron
- máslo
- sůl, pepř a tymián
- alobal
Nejprve lososa zbavíme kůže o odložíme si ho na prkénko. Připravíme si alobal, na který naskládáme plátky citronu. Na obrázků je pod lososem plátků 6, ale nakonec jsem použila jen 3 pod každý filet. Na plátky citronu položíme lososa, přidáme máslo, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Poté už zbývá jen zabalit lososa do alobalu a vložit do trouby předehřáté na 190 stupňů. Já jsem ho pekla přesně 20 minut a byla to lahoda.
Já si dělám lososa přesně takto :-) Akorát dávám citron až nakonec :-)
OdpovědětSmazatSpíš než čerstvého lososa si kupuji carpaccio. K tomu čerstvý tmavý chléb a ledový salát. Pokud mám čerstvého lososa, osolím ho, položím na něj bylinky, zakapu olivovým olejem a šoupnu do trouby. Jinak nenasycených mastných kyselin by mělo být více ve sladkovodních rybách. Ty jsou zdravější i z toho důvodu, že neobsahují tolik špatných látek, hlavně kovů jako mořské ryby. Ty plavou v znečištěných mořích, sladkovodní se chovají v sádkách, rybnících, které nejsou tak špinavé. Lenka
OdpovědětSmazatCarpaccio už jsem dlouho neměla, díky za tip, musím si ho zase brzy dát.
SmazatJá jsem právě četla, že nejvíc je ho v mořských. Ještě trochu líp než losos by na tom měl být sleď.
Lososa miluju a to na jakýkoliv způsob, takže tento recept určitě brzy vyzkouším, díky za tip! :)
OdpovědětSmazatLosos patří k mým oblíbeným jídlům a navíc jeho předností je jeho snadná a rychlá příprava. Nejčastěji ho dělám grilovaného - v troubě na gril asi 20 minut a je hotovo. Předtím ho jen pokapu olivovým olejem, lehce osolím a opepřím, stačí mu fakt málo a dcerce taky moc chutná :-)
OdpovědětSmazatTak mi to nedalo a gúgla jsem to:
OdpovědětSmazat"Mezi tučné ryby s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin patří tuňák s obsahem 5 999 mg omega-3 v jedné 100gramové porci, dále makrela (2 777 mg), sleď (2 541 mg), čerstvé sardinky (1 579 mg), losos (309 mg) a platýs (482 mg). Ze sladkovodních pak úhoř (1 035 mg), sumec (877 mg) či pstruh (717 mg)."
Ten losos toho vážně moc nemá. Vedetuňák, který by ale měl v sobě mít rtuť.:-) Pak má jíst člověk zdravě.:-) Lenka
Leni vidíš, tak každý píše něco jiného... a pak se v tom má člověk vyznat :-) Teď jsem ještě narazila na článek, kde se píše, že mnohem víc omega-3 obsahují vlašské ořechy, než ryby... a jinde zase píší úplný opak :-D
Smazathttp://www.nutricoach.cz/ryby--c51
Asi záleží, kdo ten který výzkum platí. Zda producent tuňáka, lososa nebo ořechů :-D
SmazatJo tak nějak :-D Každopádně ryby jsou zdravé a to je důležité :-D K tomu si je dobře si přidat pár ořechů a bude to asi ještě lepší :-DDDD
SmazatKaždopádně zítra si jdu koupit makrelu, mám na ni hroznou chuť :-)
Díky za tip! Určitě co nejdříve zkusím uvařit.
OdpovědětSmazatJen mě mrzí, že rybu zase tak moc často během týdne nejím. :(
20 minut v troubě je pro lososa už maliňko mučení :-)
OdpovědětSmazatLepší je nechat ho zatáhnout na teflonce a pak jen na 10-12 minut do trouby (180°) s bylinkovou solí (malé množství soli utřít s bylinkami v hmoždíři a nanést na lososa).
Máslo, které je v tomhle případě s lososem, bych spíš použila do pomerančovo feniklové omáčky na zahuštění.
S brambory je to mňamka. Nebo kuskus?
Mňam to zní super! Příště to takto vyzkouším, díky za tip. Já jsem četla, že mu stačí 10 minut, ale v mé troubě byl ještě úplně syrovej, takže jsem ho tam nechala 20 a byl akorát. A pomerančovo fenyklová omáčka zní božsky :-)
SmazatKdyž se podíváš na ten plátek, tak je vidět, že není všude stejně široký, takže každá část potřebuje teplo jinak dlouho (ideálně rozdělit na 2 části, takže té menší stačí i pánvička a s tou širší i do trouby).
SmazatVyzkouším, já jsem v kuchyni začátečník, takže všechno zkouším metodou pokus omyl :-)
Smazattéda, tak to vypadá lákavě! miluju ryby :)
OdpovědětSmazatvypadá to dobře:)
OdpovědětSmazatJeeee mnam urcite vyzkousim az budu moc :)
OdpovědětSmazatZrovna o víkendu jsem lososa měla :). Ale měla jsem ho s citrónovou a pomerančovou šťávou :).
OdpovědětSmazatlososa miluju, a ze všeho nejvíc v podobě lososového tataráku,ten bych mohla pořád! :)
OdpovědětSmazats přítelem si občas děláme "tatarákový večer" :D jemu připravím klasický tatarák z hovězího se supermastnýma topinka,a sobě udělám lehčí variantu z lososa s opečenýma toustama :)
a nebo taky uzený losos, jak se prodávají ty tenké plátky...mňam!:)
my jsme zkoušeli pstruha a dali jsme tam taky citron(bylo to v receptu), bohužel ale upečením zhořknul(ta část pstruha, kde byl citron), takže doporučuju spíš na závěr pokapat, ale nevím, třeba losos takhle nereaguje. Já si naopak v poslední době raději dám sladkovodní rybku, tak zkus třeba toho pstruha na kmíně a másle!! Je to mňamka!
OdpovědětSmazatTak losos nezhořknul a byl výborný :-D Já mám pstruha taky ráda, ale nebaví mě pořád tahat z pusy kosti a ještě ke všemu mám panický strach z toho, že nějakou spolknu a umřu :-D
SmazatJa taky "varila" o vikendu, tak ti doporucim super jednoduchej alobalovej recept, navic s minimem pouziteho nadobi! :)) Spis se to hodi na rybu s bilym masem, takze treba treska nebo mahi-mahi (mimochodem neskutecne dobra ryba). Pripravime si pekac, na to dame alobal, ten potreme maslem, na to nakrajeny syrovy brambory na platky, osolit, na ne polozit filet, kterej se trochu osoli a posype korenim na ryby, zase vrstvu brambor a na ne na platky nakrajena syrova cibule a cesnek, neni treba setrit, to vsechno se zase trochu osoli, da se navrch trochu masla a zabali do alobalu. Kdo chce, muze pridat jeste okolo treba brokolici, kvetak.. To vsechno se zabali alobalem a da pect do trouby asi na pul hodky na cca 180 stupnu. je to super zdravy a vyborny jidlo a vsechno v jednom. :)
OdpovědětSmazatMarti dík za recept, určitě brzy vyzkouším! Mahi-mahi jsem nikdy nejedla :-D Mňam, mám na to chuť jen to čtu :-)
SmazatMahi-mahi jsem nasla v Lidlu, mrazeny filety, ale asi ji bezne nemaji, je fakt vyborna, ale i ta treska staci.
SmazatBEZVA RECEPT, PRÍMA BLOG A NESKUTEČNĚ KRÁSNÉ SVATEBNÍ FOTKY.
OdpovědětSmazatBOHDA
Moc děkuji! :-)
SmazatJé to zkusím, akorát bez másla, které nesnáším a ani nemůžu:)
OdpovědětSmazatJá žádný osvědčený recept bohužel nemám , lososa jsem měla jen jednou a dělali jsme ho pod grilem v troubě, ale myslím že hodně receptů mám v knížce Jídlo jako životní styl (super knížky), tak kdyby jsi chtěla, nějaký lákavý ti můžu přepsat:)
losos miluju, toho jím i normálně syrového:D
OdpovědětSmazatLososa nedělám už jinak (po tomhle receptu mi už přijde vařený losos jako vražda jeho skvělé chuti :) : vezmu filet z lososa bez kůže, položím ho na fresh folii (potravinářská fólie, každý tomu říká jinak :) ), zasypu ho nejprve hustě mořskou (hrubou) solí - opravdu hustě, dále ho zasypu ve stejně hrubé vrstvě krystalovým cukrem, na to položím čerstvý kopr, zamotám do fólie a dám minimálně na 12 hodin do ledničky, losos se zatím "udělá" ve vlastní šťávě, nakrájíme na tenoučké plátky a je to naprostá lahoda!! Asi mnohým bude znit ten recept divně (je to syrové, je to přesolené, je to přecukřené) - ale opak je pravdou, opravdu moc a moc doporučuju, stojí za vyzkoušení :)
OdpovědětSmazatJá tedy kopr nesnáším, ale tohle zní hodně zajímavě, takže přidám si na seznam a vyzkouším, doufám, že mě to nezabije :-DDDD
SmazatJá taky nesnáším kopr, ale tady by to opravdu bez toho kopru nebylo ono :-) pokud máš ráda sushi (neštítíš se syrového masa) nebo uzeného lososa, můžu se zaručit, že si určitě pochutnáte. Rozhodně tenhle losos nejde uspěchat, opravdu minimálně přes noc, lépe 24 hodin a určitě se pak budeš divit jako já: Kam se poděla ta kopa soli a cukru? :-D
SmazatMňam! Lososa miluji! :))
OdpovědětSmazatmmm .. mňam, určite je to super :)
OdpovědětSmazatMnam mnam losos.. V mikrovlnce se dá taky :-)
OdpovědětSmazatMy doma mikrovlnku nemáme :-DDDD
SmazatMňam! To vypadá skvěle! Lososa obvykle jen peču s máslem a kořením na ryby a na talíři zakápnu citronem, chut lososa je, dle mého vynikající, tak se nemusí nijak zvlášť ochucovat :) A te tvůj recept mě fakt zaujal - hlavně proto, že když je to v tom alobalu, tak se nezašpíní plech, že? :D
OdpovědětSmazatKdyž to dobře zabalíš, tak se nezašpiní :-))
SmazatMmm, to zní moc dobře. :)
OdpovědětSmazatJá mám ráda lososa s citronovým pepřem a osmažit na olivovém oleji.
Mňam, mňam :) já lososa přímo miluji !! Dělám ho stejně jako ty, akorát místo tymiánu tam dávám kopr:) a je to mňamina:)
OdpovědětSmazatahoj já dělám lososa na pánvy, ale šel by uděla i takto v alobalu. Na pánev trošku másla, lososa osolíme a maličko opepříme a opečem z jedné strany a při otoční dám na zataženou stranu trošku kopru, a na závěr zakápnu citronem... úplně tu slintám, jak to píši. Zítra letím pro lososa, ale řeknu není nad čersvou rybu. Lada
OdpovědětSmazat