Jak ušít zavinovačku

04.11.2023
iGaming novinky
Jak ušít zavinovačku

Během víkendu jsem vám na Instastories ukázala, jak jsem ušila zavinovačku pro miminko. Obdržela jsem kolem třiceti zpráv s dotazy ohledně návodu na blogu, a protože jsem si to při šití představovala, připravila jsem pro vás rychlý a snadno pochopitelný návod.

Moje zavinovačka byla lehká, s minimální výplní, protože očekáváme letní miminko. Pokud se vaše miminko má narodit v zimě, doporučuji použít tlustší výplň, aby byla zavinovačka teplejší a silnější.

Co budete potřebovat:

1 metr vzorované látky (doporučuji jemnou bavlněnou látku) 1 metr látky typu minky (heboučká látka s ťuplíky) 1 metr výplně (vatelín, termolín nebo duté vlákno) Krejčovský metr, křídu, špendlíky, nůžky Jídelní talíř jako vzor pro zakulacený roh Nitě v barvách zavinovačky (šedá a bílá)

Nejprve připravte látky. Vyperete a vyžehlíte vrchní vzorovanou látku, zatímco minky a výplňovou látku neperte.

Ze všech tří látek vystřihněte čtverce podle požadovaných rozměrů. Pokud máte na mysli zavinovačku o rozměrech 75x75 cm, stříhejte čtverce o rozměru 77x77 cm (s 1 cm švovým přídavkem). Výplňovou látku stříhejte o pár centimetrů větší, například 80x80 cm.

Z látek na stuhu si ustřihněte dva pruhy o rozměru 50x8 cm. Následně přeložte každý pruh napůl, lícem k sobě, přišpendlete a prošijte 1 cm od okraje. Pokud chcete jeden konec stuhu zakončit šikmo, prostě ho prošijte do šikma a přebytečnou látku odstřihněte.

Na čtverec výplňové látky položte vzorovanou látku lícem nahoru. Vše přesně přišpendlete ze všech čtyř stran, uhladíme dlaněmi a prošijte cca 0,5 cm od okraje. To spojí obě látky dohromady, a od té chvíle pracujte s nimi jako s jednou látkou. Odstraňte přebytečnou výplň odstřižením několika centimetrů.

Na vrchní cíp zavinovačky umístěte jídelní talíř a vytvořte oblouk pomocí tužky nebo křídy. Prošijte celý oblouk v místě zaznamenání na šicím stroji. Odstřihněte přebytečnou látku 0,5 cm od stehové linky.

Následně položte minky látku lícem k líci na připravenou látku a přesně přišpendlete všechny strany. Nezapomeňte nechat otvor o délce asi 10 cm nesešitý, abyste mohli látku později obrátit.

Odstřihněte rohy na všech třech stranách podle ilustrace. Na čtvrté straně jste vytvořili oblouk, takže tam není žádný roh. Otočte zavinovačku skrz vytvořený otvor a rohy tvarujte pomocí tužky. Následně zašijte vzniklý otvor.

Pokračujeme tím, že přišijeme stuhy k zavinovačce. Jsem zvolila dva pruhy látky o rozměru 50x8 cm. Jednu stuhu jsem přišila na jeden roh zavinovačky podle umístění špendlíků na fotografii. Vytvořila jsem obdélníkový útvar o rozměrech cca 5x3 cm. Druhou stuhu zatím nepřišijte. Až budete mít miminko doma, můžete ji přišít na zadní stranu podle potřeby.

Místo stuh můžete také použít suchý zip. Já jsem dostala rady od kamarádek, které již mají děti, že je lepší ušít zavinovačku s uzávěrem, protože děti ho nevykoplují tak snadno. Jak to funguje, vám mohu říct až na konci května.

Doufám, že jsem tento návod popsala dostatečně srozumitelně. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat do komentářů, a ráda vám vše vysvětlím. Pokud již máte zavinovačku a používali jste ji, dejte mi vědět, zda byla s uzávěrem nebo na zavazování a jak se vašemu miminku líbila.