Dopad blockchainu na odvětví iGamingu

28.08.2023
iGaming novinky
Dopad blockchainu na odvětví iGamingu

Úvod do technologie Blockchain

Pro ty, kteří se s tímto konceptem teprve seznamují, lze blockchain přirovnat k sekvenční řadě záznamů, přičemž každý záznam se označuje jako "blok". Tyto bloky jsou vzájemně propojeny a zašifrovány a tvoří stále se rozšiřující řetězec. Primárně jsou v nich uložena transakční data. Neměnnost dat je dána procesem křížového ověřování mezi záznamy, který je umožněn decentralizovanou sítí peer-to-peer. Na rozdíl od centralizovaných bankovních záznamů náchylných k hackerským útokům zůstávají blockchainy díky své distribuované struktuře nepropustné. Vzhledem k tomu, že každý uživatel sítě vlastní kopii dat, je jakýkoli pokus o hackerský útok rychle napraven kolektivem.

Kromě transakcí se do blockchainů ukládají různá data, včetně lékařských záznamů a dokumentů. Pozoruhodné je, že v tomto decentralizovaném ekosystému mohou fungovat aplikace bez centrálních serverů.

Použití blockchainu v online hazardních hrách

Všestrannost blockchainu se projevuje v jeho potenciálu pro hostování webových stránek, včetně online kasin, a jejich základní infrastruktury. To se vztahuje i na hry, platební systémy, záznamy o členství a další. Na rozdíl od běžných serverů jsou platformy založené na blockchainu distribuované a ověřitelné. Vezměte si například sazby RTP (Return-to-Player) u výherních automatů - jsou po umístění odolné proti manipulaci, což zajišťuje férovou hru. Tím odpadá potřeba elektronických licencí na hazardní hry a externích auditů.

V současné době se zapojení iGamingu do blockchainu projevuje dvěma způsoby:

  • Integrace platebních metod: Mnoho online kasin začleňuje blockchain a kryptoměny jako platební metody. Hlavní operace však zůstávají serverové, což omezuje výhody blockchainu.
  • Plně blockchainová služba: Skutečná blockchainová kasina fungují výhradně v rámci této technologie, což eliminuje servery a usnadňuje vlastní kontrolu. Transakce probíhají rovněž prostřednictvím blockchainu.

Výhody a nevýhody blockchainu v iGamingu

Výhody: Blockchain je v současné době nejrozšířenějším řešením pro blockchain:

  1. Anonymita: Hráči se registrují s použitím minimálních osobních údajů, čímž je zachována anonymita.
  2. Rychlé výběry: Absence ověřování totožnosti urychluje výběr výher.
  3. Prokazatelně férové hraní: Hráči si ověřují férovost hry, což zajišťuje transparentnost.
  4. Snížené poplatky: Blockchainové transakce zahrnují minimální poplatky.
  5. Svoboda od omezení: Hráči se vyhnou vládnímu dohledu i v oblastech s omezeným přístupem.
  6. Vyšší šance na výhru: Transparentní férovost snižuje výhodu kasina na pouhé 1 % ve srovnání s 5-7 % v běžných online kasinech.

Nevýhody:

  1. Vzájemná anonymita: Majitelé kasin zůstávají v anonymitě, což vede k jejich případnému uzavření bez možnosti odvolání.
  2. Nevratné transakce: Blockchain svou povahou neguje zpětné platby.

Transformační potenciál blockchainu

Kasina poháněná blockchainem předznamenávají revoluční změnu v oblasti online hazardních her. Konvenční kasina nesou značné náklady spojené s audity, licencemi, údržbou serverů a bezpečností. Kromě toho mohou regulační orgány ukládat omezení přístupu. Představte si však prostředí bez zprostředkovatelů - bez auditorů, licencí, daní a bank. Hráči mohou bez problémů spolupracovat s kasiny po celém světě, provádět rychlé transakce a zároveň zaručit férovost hry.

Tato transformace není pouhou spekulací, ale již probíhá. Přímé spojení mezi poskytovateli služeb a spotřebiteli, které obchází zprostředkovatele, přetváří průmyslová odvětví a přesahuje rámec iGamingu.