Odhalení procesů testování a certifikace online hracích automatů

25.08.2023
iGaming novinky
Odhalení procesů testování a certifikace online hracích automatů

Proces testování a certifikace online automatů

Přemýšleli jste někdy nad složitým procesem, kterým procházejí online výherní automaty před svým vydáním? Tento článek se zabývá pečlivým procesem testování a certifikace online automatů a osvětluje regulační orgány a testovací společnosti, které na tyto postupy dohlížejí.

Porozumění výherním automatům

Abychom pochopili proces testování výherních automatů, je nezbytné pochopit základní principy, na kterých stojí provoz online výherních automatů.

Základem každého výherního automatu je generátor náhodných čísel (RNG). Jeho hlavní funkcí je rychlé generování zcela náhodných sekvencí - v případě online automatů během milisekund. Je důležité si uvědomit, že online automaty a RNG postrádají paměť. RNG je sofistikovaný software složený ze složitých matematických algoritmů, které rychle generují náhodné kombinace. Při otáčení válců vytváří RNG sekvence náhodných celých čísel, které odpovídají pozicím na válcích. Každé vygenerované číslo odpovídá určitému symbolu ve hře. Uspořádání symbolů viditelných na válcích závisí na posloupnosti čísel vygenerovaných RNG.

Testování vod

Než může výherní automat debutovat na světové scéně online hazardních her, musí splňovat specifické normy a regulační požadavky. Testováním jsou pověřeny nezávislé specializované společnosti a laboratoře. Každý výherní automat navíc musí projít samostatným testováním pro různé regulační orgány, mimo jiné pro britskou komisi pro hazardní hry, maltský herní úřad a gibraltarský úřad.

Obsah následujícího textu čerpá z několika testovacích zpráv. Vzhledem k důvěrné povaze těchto údajů zůstává název testovací agentury a názvy testovaných online výherních automatů nezveřejněny.

Většina zkoumaných testovacích zpráv obsahovala údaje o dvou souborech: konfiguračním souboru .xml (obsahujícím nastavení hry) a souboru .jar RNG. Tyto soubory jsou identifikovány svými názvy, čísly verzí a MD5 Hash Sums, což zajišťuje jejich ekvivalenci s původními soubory integrovanými do výherního automatu.

Jedna zpráva odhalila provedení matematických a statistických testů na milionu řádků vzorových herních dat, které potvrdily zcela náhodné a rovnocenné fungování RNG. Proces testování zahrnuje tři kategorie testů:

  • Pravděpodobnostní testy, jejichž cílem je zjistit očekávanou četnost výskytu.
  • Testy náhodnosti, které ověřují, že výsledky nelze předvídat.
  • Testy rovnoměrnosti, které potvrzují stejnou dlouhodobou pravděpodobnost výskytu všech výsledků.

Konkrétní zpráva prokázala, že tyto testy způsobily, že se teoretické procento návratnosti k hráči (RTP) testovaného online výherního automatu změnilo z vývojářem udávaných 97,1 % na testovaných 96,7 %.

Hlavním cílem těchto testů je zajistit, aby hra dodržovala dvě kritické podmínky: náhodnost a nepředvídatelnost. K tomuto účelu jsou nasazeny sady testů, jako jsou testy χ2, Wald-Wolfowitzovy testy, testy běhů, testy četnosti a testy centrální limitní věty.

Požadavky a normy

Níže jsou uvedeny některé provozní a technické předpisy a normy, které jsou předmětem testování pro jednotlivé výherní automaty:

  1. Hry musí fungovat spravedlivě, v souladu s obecnými pravidly a převažujícími procenty RTP.
  2. Záměrné zobrazování téměř chybných výsledků je přísně zakázáno.
  3. V rámci jedné hry musí být možné dosáhnout maximální výplaty včetně funkcí a bonusů.
  4. Rychlost hry by měla hráčům umožnit zřetelně sledovat výsledky roztočení. Hráči mohou zvýšit rychlost, pokud výsledky zůstanou rozeznatelné.
  5. S parametry hracích automatů nelze manipulovat, což zajišťuje konzistentní pravděpodobnost výskytu všech výsledků (kromě stanovených výjimek založených na pravidlech).
  6. Všechna vložená tlačítka musí být jasně označena svými funkcemi.
  7. Výběr hry by neměl spustit automatické zahájení hry a umožnit hráčům, aby se rozhodli, kdy začnou hrát.
  8. Výstup RNG musí splňovat následující kritéria:
    • Statisticky nezávislý
    • rovnoměrné rozdělení
    • Projít testy na nepřítomnost vzoru a prvními dvěma požadavky.
    • Zcela nepředvídatelný bez konkrétních údajů (hodnota seedu, algoritmus a implementace algoritmu).

Certifikační orgány

V oblasti online hazardních her působí řada nezávislých testovacích společností. Za zmínku stojí např:

  • eCOGRA
  • Gaming Laboratories International (GLI)
  • Technical Systems Testing (TST)
  • iTech Laboratories

Společnost eCOGRA byla založena v roce 2003 se sídlem v Londýně a specializuje se na certifikaci a testování online her a softwaru. Testovala tisíce populárních her a slouží více než 80 předním online kasinům.

Společnost GLI, založená v roce 1989 v USA, původně obsluhovala kamenná kasina. Její evropská laboratoř, založená v Nizozemsku v roce 1998, získala od britské Komise pro hazardní hry licenci pro testování herního příslušenství.

Společnost TST, založená v roce 1993, působí od roku 2010 pod vedením společnosti GLI a ponechala si svůj původní název.

Společnost iTech se zaměřuje především na testování online herního softwaru a v roce 2014 získala licenci britské Komise pro hazardní hry.

Závěrem

Jak bylo prokázáno, důkladné testování a certifikace jsou základem všech online her a softwarových řešení pro hazardní hry. Pokud konkrétní kasino obklopuje nejistota, může snaha o získání schvalovací pečeti hráče ujistit o férovém a bezpečném provozu.